Szczepan należy i kibicuje Alchemikowi w jego zmaganiach ze światem. Chciałby, aby więcej radości w codzienność Jerzego się zakradło. Ale radość potrzebuje swojego czasu, takiego czasu, nad którym trudno władzę uzyskać.
...i nie ma znaczenia, czy podglądamy mamuśkę, czy nastolatkę. Ważne, co zdołamy zobaczyć, oglądając to, co dziewczyna pragnie pokazać. Teleskop się kiepsko do owego aktu nadaje, to prawda. Bez spojrzenia w oczy całe przedsięwzięcie mało warte.
Bolly pisze:Cóż, należą Ci się ode mnie przeprosiny
Szczepan się nie czuje skrzywdzony ani tym bardziej urażony.
Bolly pisze:Problem w tym, że mogłeś tak od razu, w sensie - wyłożyć swoją myśl jaśniej, klarowniej. Zadać pytanie, np. "Co sądzicie o wielokropkach?", "Czy nie uważacie, że niektórzy nadużywają wielokropków/nie potrafią ich używać?".
Pewnie, że mogłem, ale precyzja wypowiedzi męczy. Wolę zostawić więcej energii na potrzeby tekstów, które piszę, aby zamknąć jakąś myśl. W naszym przypadku myśl, na podobieństwo bąka, pusciłem. Letko a niezobowiązująco.

Bolly pisze:Bo dotarłszy, potykając się po drodze na licznych manierach stylistycznych, do ostatniego zdania ("ale Szczepan i tak kocha wielokropki") odniosłem błędne wrażenie, że mam do czynienia z zalążkiem tekstu publicystycznego, którego autorowi nie chciało się rozwinąć.
Odniosłeś słuszne wrażenie. Czasami myślę, czy nie pstryknąć eseju na temat, jednak inne tematy okazują się bardziej kuszące.
Bolly pisze:Sprawę komplikuje fakt, że - podobnie jak wielu innych użytkowników forum - jesteś poetą
Nie przesadzajmy. Czasami znajduję w sobie myśl, która sama wyraża się wierszem, ale żeby zaraz "poetą".
Bolly pisze:Ty - i parę innych osób tutaj - ma taki styl wypowiedzi, który jest dla mnie często zawiły i niezrozumiały.
Mój, jak to określiłeś, styl jest niekiedy i dla mnie niezrozumiały. Dlatego większość tekstów przed wrzuceniem na forum odkladam na półkę, czytam po paru dniach (względnie tygodniach) i jak zrozumiem, wrzucam. Ten popełniłem z marszu.
Bolly pisze:Ale do rzeczy. Sam wielokropki stosuję na ogół tylko w jednym celu - dla zaznaczenia, że wypowiedź została przerwana.
Jerzy fajnie napisał, do czego można używać wielokropka. Zachęcam do eksperymentów.