Korek uderzył w pęknięcie na suficie dawnej sali szpitala psychiatrycznego. Ktoś, kto wpadł na pomysł zorganizowania sylwestra w tak upiornym miejscu, urządził się finansowo na resztę roku, ponieważ wejściówka kosztowała ponad tysiąc złotych. Teraz szefostwo różnych korporacji, właściciele własnych przedsiębiorstw i kancelarii prawniczych, poprzebierani za lekarzy i lekarki mijali hostessy przebrane za seksowne pielęgniarki i masę osób świadczących dodatkowe usługi, zagadujące do nich słowami: "Jesteśmy chętni na skrupulatne przebadanie całego ciała."
Nikt z ubranych w fartuchy nie podejrzewał, że jeden z przebranych za wariata żigolaków ma ukryty w kaftanie pistolet maszynowy.
Nie użył go jednak z prozaicznego powodu: schlał się.
Zachęcamy do komentowania tekstów! Na zwycięzcę tytułu Komentatora Kwietnia czeka nagroda książkowa - powieść ''Książę Mgły" - Carlos Ruiz Zafon!
Proza marca: Złodziej wspomnień - prolog | Poezja marca: cztery pory odpustów
Zapraszamy do udziału w zabawie komentatorskiej „Piórko”! Rozruszajmy forum na wiosnę!

Proza marca: Złodziej wspomnień - prolog | Poezja marca: cztery pory odpustów
Zapraszamy do udziału w zabawie komentatorskiej „Piórko”! Rozruszajmy forum na wiosnę!

Sylwester
Regulamin forum
Przypomnienie:
Maksymalna objętość tekstu, jaką można umieścić w jednym temacie, to 10 stron znormalizowanego maszynopisu. Teksty przekraczające tę objętość (fragmenty powieści, długie opowiadania), należy publikować w częściach w dziale "Teksty wieloczęściowe". Każda część musi znaleźć się w osobnym temacie.
Nazwa tematu powinna składać się z tytułu tekstu. W przypadku publikowania fanfiction, należy podać źródło w nawiasie kwadratowym, przykładowo: "[Harry Potter] Tytuł opowiadania".
Każdy tekst należy odpowiednio otagować. Tagi wybieramy z pola pod tytułem tematu.
Maksymalna objętość tekstu, jaką można umieścić w jednym temacie, to 10 stron znormalizowanego maszynopisu. Teksty przekraczające tę objętość (fragmenty powieści, długie opowiadania), należy publikować w częściach w dziale "Teksty wieloczęściowe". Każda część musi znaleźć się w osobnym temacie.
Nazwa tematu powinna składać się z tytułu tekstu. W przypadku publikowania fanfiction, należy podać źródło w nawiasie kwadratowym, przykładowo: "[Harry Potter] Tytuł opowiadania".
Każdy tekst należy odpowiednio otagować. Tagi wybieramy z pola pod tytułem tematu.
Sylwester
— No to płyńmy dalej, marynarzu, bo?
— Navigare necesse est, vivere non est necesse.
Andrzej Ziemiański – Pomnik Cesarzowej Achai - Tom V
Tagi:
Sylwester
CEO jest wygodne, ponieważ nie ukazuje płci danej osoby, bo szef lub szefowa, czy Pan lub Pani prezes już definiują nam mężczyznę lub kobietę. Ciężko mi znaleźć...
A gdyby tak zastosować "szefostwo"?
Dobra,mam rozwiązanie. Dziękuję Marianie.
Również Ciebie pozdrawiam
A gdyby tak zastosować "szefostwo"?
Dobra,mam rozwiązanie. Dziękuję Marianie.
Również Ciebie pozdrawiam

- koralintens
- scyzoryk
Sylwester
Najlepsze
Ta końcówka xD Chociaż nie lubię słowa : "prozaiczny"

Sylwester
Kiedy czytałam, przypomniał mi się "Lot nad kukułczym gniazdem."
Miłe wspomnienie.
Ale wracając do Twojego tekstu, to zaciekawił mnie pomysł, szczególnie na zakończenie. I styl, w jakim piszesz również lekturę uprzyjemnia. Oczy się uradowały.

Ale wracając do Twojego tekstu, to zaciekawił mnie pomysł, szczególnie na zakończenie. I styl, w jakim piszesz również lekturę uprzyjemnia. Oczy się uradowały.
Granice mojego języka są granicami mojego świata.
Sylwester
Puenta rozbraja! Jak zobaczyłam tytuł, pomyślałam, że może odniesiesz się do nieco czerstwego już żartu z Sylwestrem z jedynką, i wspominam o tym, bo tym bardziej pozytywnie zaskoczyło mnie twoje drabble.

Po-ta-toes! Boil them, mash them, stick them in a stew. Lovely big golden chips with a nice piece of fried fish.
Skróty: Jak poprawnie zapisywać dialogi ● Myślnik, półpauza i dywiz (łącznik) – jak je poprawnie stosować ● Jak wstawić wcięcia akapitowe ●
Piórko
Skróty: Jak poprawnie zapisywać dialogi ● Myślnik, półpauza i dywiz (łącznik) – jak je poprawnie stosować ● Jak wstawić wcięcia akapitowe ●

-
- Furia Pustyni
Sylwester
"Alkohol zabija powoli" - takie hasło wisiało w przychodni. Ktoś dowcipny dopisał pod spodem: "To dobrze, bo mi się nie spieszy". Ty zaproponowałeś inne podejście: "alkohol ratuje życie". Mądre i warte, aby wziąć pod rozwagę 

Sylwester
szczepantrzeszcz pisze:"Alkohol zabija powoli" - takie hasło wisiało w przychodni. Ktoś dowcipny dopisał pod spodem: "To dobrze, bo mi się nie spieszy". Ty zaproponowałeś inne podejście: "alkohol ratuje życie". Mądre i warte, aby wziąć pod rozwagę
Ja znam jeszcze inne hasło: Alkohol życie daje i życie odbiera. Podobno takowe było na drzwiach do klatki schodowej, która prowadziła na pierwszym piętrze do oddziału położniczego, a w piwnice do prosektorium. W każdym razie w obu dużo płaczu.