6 grudnia: szron, mróz, koksownik
Święta to wyjątkowy czas. Nieważne, że śnieg czy mróz. To jedyny taki moment, kiedy ludzie zbierają się w rodzinnym gronie. I my staliśmy niemalże w idealnym kółeczku, wpatrując się z zadowoleniem w wynik ciężkiej pracy kilku ostatnich dni. Duma rozpierała nasze serca.
Brakowało tylko jednego…
— Ale zimnica, psia jucha. Ja to bym się ogrzoł trocha. Tak od środka — stęknąłem, tęskniąc za specjałami Władzia.
Ach. To były czasy. Szkoda, że się przekręcił i zabrał ten przepis ze sobą do grobu.
Józek wyciągnął i oświetlił pokrytą szronem ostatnią butlę pysznego Władziowego bimberku nad rozpalonym skradzionym koksownikiem.
— Głupiś! — warknął Janek. — Ciepły chlać chcysz?
Przy świątecznym stole
Regulamin forum
W tym dziale należy publikować wyłącznie miniatury, drabble i krótkie opowiadania.
Przydatne definicje
drabble: krótka forma literacka licząca dokładnie sto słów
miniatura literacka (short story): krótki utwór składający się z mniej niż 7 500 słów
opowiadanie – krótki utwór epicki o prostej akcji, niewielkich rozmiarach, najczęściej jednowątkowej fabule, pisany prozą
Teksty dłuższe (fragmenty powieści, długie opowiadania) należy publikować w dziale "Opowiadania i fragmenty powieści".
Nazwa tematu powinna składać się z tytułu tekstu. W przypadku publikowania fanfiction, należy podać źródło w nawiasie kwadratowym, przykładowo: "[Harry Potter] Tytuł opowiadania".
Każdy tekst należy odpowiednio otagować. Tagi wybieramy z pola pod tytułem tematu.
Przydatne definicje
drabble: krótka forma literacka licząca dokładnie sto słów
miniatura literacka (short story): krótki utwór składający się z mniej niż 7 500 słów
opowiadanie – krótki utwór epicki o prostej akcji, niewielkich rozmiarach, najczęściej jednowątkowej fabule, pisany prozą
Teksty dłuższe (fragmenty powieści, długie opowiadania) należy publikować w dziale "Opowiadania i fragmenty powieści".
Nazwa tematu powinna składać się z tytułu tekstu. W przypadku publikowania fanfiction, należy podać źródło w nawiasie kwadratowym, przykładowo: "[Harry Potter] Tytuł opowiadania".
Każdy tekst należy odpowiednio otagować. Tagi wybieramy z pola pod tytułem tematu.
Przy świątecznym stole
Przyjemne drabble. Mimo że ze śmiercią w tle, to wesołe - w końcu! Przyznam szczerze, że to miła odmiana od tych przygnębiających, smutnych i tragicznych tekstów, które ostatnio się pojawiają w ramach "Literackiego grudnia" 
Tylko dlaczego gwarą zapisane są jedynie dialogi, skoro narratorem jest jeden z "gadających"?

Tylko dlaczego gwarą zapisane są jedynie dialogi, skoro narratorem jest jeden z "gadających"?
Przy świątecznym stole
Właśnie zastanawiałam się, czy narrator powinien też być „gadający”, czy bardziej oficjalny, żeby tekst nie stał się niezrozumiały. Poza tym są jednak trochę różnice w gadaniu gwarą. Mam znajomych, którzy używają jakiegoś gadania dziwnego i gwary tylko przy innych swoich znajomych, którzy tak mówią, a na co dzień mówią czystą polszczyzną... 

I do not over-intellectualise the production process. I try to keep it simple: Tell the damned story.
—Tom Clancy
—Tom Clancy
- whatsername
- Furia Pustyni
Przy świątecznym stole
Czy to Śląsk?
(proszęwybaczyćignorancjęnieznamsięwstyd)
Bardzo przyjemny drabbelek! Bije od niego dużo świątecznego ciepła, jest taki trochę... sielski, wbrew pozorom. Podobał mi się.
Pozdrawiam.

Bardzo przyjemny drabbelek! Bije od niego dużo świątecznego ciepła, jest taki trochę... sielski, wbrew pozorom. Podobał mi się.
Pozdrawiam.

where does everybody go when they go?
Przy świątecznym stole
Nie wiem, może być i Śląsk. Ale chyba niektórzy starzy ludzie też tak czasem mówią.
Cieszę się, że się spodobało! 

I do not over-intellectualise the production process. I try to keep it simple: Tell the damned story.
—Tom Clancy
—Tom Clancy
Przy świątecznym stole
Przeurocze! Na tyle, na ile uroczy mogą być Józek i Janek z martwym Władziem w tle. Zabawne drabble, fajna puenta, krótki tekścik z prostym żartem, a rozbawił mnie jak żaden ostatnio.

Po-ta-toes! Boil them, mash them, stick them in a stew. Lovely big golden chips with a nice piece of fried fish.
Skróty: Jak poprawnie zapisywać dialogi ● Myślnik, półpauza i dywiz (łącznik) – jak je poprawnie stosować ● Jak wstawić wcięcia akapitowe ●
Piórko
Skróty: Jak poprawnie zapisywać dialogi ● Myślnik, półpauza i dywiz (łącznik) – jak je poprawnie stosować ● Jak wstawić wcięcia akapitowe ●

Przy świątecznym stole
Briala pisze:Mam znajomych, którzy używają jakiegoś gadania dziwnego i gwary tylko przy innych swoich znajomych, którzy tak mówią, a na co dzień mówią czystą polszczyzną...
Tak, tak, to też prawda. Ale i tak fajnie by było przeczytać gwarowego drabble'a

Przy świątecznym stole
Camenne, miło mi.
Echolalia, kurde, sama nie wiem, czemu nie pomyślałam o tym, żeby całość napisać jednolicie. Teraz to się wydaje takie oczywiste. Nie wiem, o czym myślałam wcześniej, że tego nie zrobiłam... xD

Echolalia, kurde, sama nie wiem, czemu nie pomyślałam o tym, żeby całość napisać jednolicie. Teraz to się wydaje takie oczywiste. Nie wiem, o czym myślałam wcześniej, że tego nie zrobiłam... xD
—Tom Clancy
—Tom Clancy
Wróć do „Proza: miniatury i drabble”