Zachęcamy do komentowania tekstów! Na zwycięzcę tytułu Komentatora Kwietnia czeka nagroda książkowa - powieść ''Książę Mgły" - Carlos Ruiz Zafon!
Proza marca: Złodziej wspomnień - prolog | Poezja marca: cztery pory odpustów
Zapraszamy do udziału w zabawie komentatorskiej „Piórko”! Rozruszajmy forum na wiosnę!

Proza marca: Złodziej wspomnień - prolog | Poezja marca: cztery pory odpustów
Zapraszamy do udziału w zabawie komentatorskiej „Piórko”! Rozruszajmy forum na wiosnę!

Polska sztuka dyplomacji
Regulamin forum
Przypomnienie:
Maksymalna objętość tekstu, jaką można umieścić w jednym temacie, to 10 stron znormalizowanego maszynopisu. Teksty przekraczające tę objętość (fragmenty powieści, długie opowiadania), należy publikować w częściach w dziale "Teksty wieloczęściowe". Każda część musi znaleźć się w osobnym temacie.
Nazwa tematu powinna składać się z tytułu tekstu. W przypadku publikowania fanfiction, należy podać źródło w nawiasie kwadratowym, przykładowo: "[Harry Potter] Tytuł opowiadania".
Każdy tekst należy odpowiednio otagować. Tagi wybieramy z pola pod tytułem tematu.
Maksymalna objętość tekstu, jaką można umieścić w jednym temacie, to 10 stron znormalizowanego maszynopisu. Teksty przekraczające tę objętość (fragmenty powieści, długie opowiadania), należy publikować w częściach w dziale "Teksty wieloczęściowe". Każda część musi znaleźć się w osobnym temacie.
Nazwa tematu powinna składać się z tytułu tekstu. W przypadku publikowania fanfiction, należy podać źródło w nawiasie kwadratowym, przykładowo: "[Harry Potter] Tytuł opowiadania".
Każdy tekst należy odpowiednio otagować. Tagi wybieramy z pola pod tytułem tematu.
Polska sztuka dyplomacji
Konstruktywna dyskusja na temat powiązany, zawsze cieszy autora. Rzucajcie jak najwięcej racjonalnych argumentów.
— No to płyńmy dalej, marynarzu, bo?
— Navigare necesse est, vivere non est necesse.
Andrzej Ziemiański – Pomnik Cesarzowej Achai - Tom V
Tagi:
Polska sztuka dyplomacji
Fajny drabbelek.
To ciekawe, co Dural mówisz o medycynie, bo właśnie czytam serię książek o rozwoju medycyny i Europa przodowała właśnie, ale to się tyczy XIX wieku i nowych odkryć, przezwyciężania wcześniej postawionych granic tj. wynalezienia anestezji, pierwszych operacji z otwarciem otrzewnej (co kiedyś, gdy nie znano jeszcze aseptyki, niemal zawsze równało się śmierci pacjenta), wynalezienia aseptyki właśnie itd. Mógłbyś rozwinąć myśl? Bo jestem ciekawa.
To ciekawe, co Dural mówisz o medycynie, bo właśnie czytam serię książek o rozwoju medycyny i Europa przodowała właśnie, ale to się tyczy XIX wieku i nowych odkryć, przezwyciężania wcześniej postawionych granic tj. wynalezienia anestezji, pierwszych operacji z otwarciem otrzewnej (co kiedyś, gdy nie znano jeszcze aseptyki, niemal zawsze równało się śmierci pacjenta), wynalezienia aseptyki właśnie itd. Mógłbyś rozwinąć myśl? Bo jestem ciekawa.

Jeśli nie wiesz, co masz dalej zrobić, to zrób sobie kawę.
Polska sztuka dyplomacji
Karen pisze:Fajny drabbelek.
Co do medycyny arabskiej w średniowieczu:
W kręgu islamu lekarze, zarówno świeccy i duchowni, byli dobrze wykształceni, podobnie jak w antyczni medycy i wykorzystywali właśnie ich wiedzę. Do tego Koran nakazujący przestrzegać zasad higieny osobistej i zbiorowej, podnosił je do rangi nakazów religijnych. Prócz higieny zawierał również nakazy dietetyczne i przyrodolecznicze. Szpitale były o charakterze leczniczo-przytułkowym, lokowane przy świątyniach, będących również szkołami medycznymi, gdzie adepci uczyli się technik lekarskich przy łóżku chorego. Były również zaopatrzone w sale wykładowe, biblioteki i apteki. Podział chorych ze względu na płeć i na schorzenie (gorączkujący i niegorączkujący), zabiegowe (okulistyczne, chirurgiczne i położnicze). Pojawiały się również oddziały dla psychiczne chorych, jako nawiedzeni przez Allaha, a nie przez diabła. Zajmowano się nimi z szacunkiem.
Dwaj najbardziej znani arabscy medycy: Rhazes i Awicenna. Autorzy prac naukowych i teoretycy pierwszych zasad medycyny arabskiej (np. Co do lokowania szpitali).
Polska sztuka dyplomacji
Dzięki, ciekawe. 

Polska sztuka dyplomacji
Jeśli Cię to interesuje, to mogę wstawiać takie ciekawostki.
Polska sztuka dyplomacji
Ja tam zawsze chętna na historyczno-medyczne ciekawostki. :>