Dzwonek i okrzyk: „Alarm!” brutalnie obudziły żołnierzy.
– Wstawać, koty! – wrzeszczeli kaprale. – Za dziesięć minut zbiórka na placu ze wszystkim, co ojczyzna dała!
Po kilku minutach żołnierze wybiegali już z budynku. Biegnąc, zapinali jeszcze mundury, zakładali plecaki, a następnie sprawnie stawali w dwuszeregu.
Dokładnie po dziesięciu minutach padła komenda: „Baczność!” i w świetle reflektorów pojawił się dowódca. Przeszedł powoli przed frontem kompanii, uważnie lustrując każdego żołnierza. Niektórym kazał dociągnąć pasy lub zapiąć przeoczone w pośpiechu guziki.
Gdy skończył, wrócił na środek i powiedział:
– Żołnierze! Mam dla was miłą wiadomość. Właśnie dowiedziałem się, że zostałem ojcem.
– Ku chwale ojczyzny! – odpowiedziała gromko kompania.
Zachęcamy do komentowania tekstów! Na zwycięzcę tytułu Komentatora Kwietnia czeka nagroda książkowa - powieść ''Książę Mgły" - Carlos Ruiz Zafon!
Zapraszamy do udziału w zabawie komentatorskiej „Piórko”! Rozruszajmy forum na wiosnę!

Zapraszamy do udziału w zabawie komentatorskiej „Piórko”! Rozruszajmy forum na wiosnę!

Miła wiadomość
Regulamin forum
Przypomnienie:
Maksymalna objętość tekstu, jaką można umieścić w jednym temacie, to 10 stron znormalizowanego maszynopisu. Teksty przekraczające tę objętość (fragmenty powieści, długie opowiadania), należy publikować w częściach w dziale "Teksty wieloczęściowe". Każda część musi znaleźć się w osobnym temacie.
Nazwa tematu powinna składać się z tytułu tekstu. W przypadku publikowania fanfiction, należy podać źródło w nawiasie kwadratowym, przykładowo: "[Harry Potter] Tytuł opowiadania".
Każdy tekst należy odpowiednio otagować. Tagi wybieramy z pola pod tytułem tematu.
Maksymalna objętość tekstu, jaką można umieścić w jednym temacie, to 10 stron znormalizowanego maszynopisu. Teksty przekraczające tę objętość (fragmenty powieści, długie opowiadania), należy publikować w częściach w dziale "Teksty wieloczęściowe". Każda część musi znaleźć się w osobnym temacie.
Nazwa tematu powinna składać się z tytułu tekstu. W przypadku publikowania fanfiction, należy podać źródło w nawiasie kwadratowym, przykładowo: "[Harry Potter] Tytuł opowiadania".
Każdy tekst należy odpowiednio otagować. Tagi wybieramy z pola pod tytułem tematu.
Miła wiadomość
Puenta jest świetna, bardzo sympatyczna, ciepła i na pewno niespodziewana. Klimatyczny drabbelek, poprawił mi humor 
przecinek po "wstawać"
przecinek po "plecaki"

– Wstawać koty!
przecinek po "wstawać"
Biegnąc, zapinali jeszcze mundury, zakładali plecaki a następnie sprawnie stawali w dwuszeregu.
przecinek po "plecaki"
Po-ta-toes! Boil them, mash them, stick them in a stew. Lovely big golden chips with a nice piece of fried fish.
Skróty: Jak poprawnie zapisywać dialogi ● Myślnik, półpauza i dywiz (łącznik) – jak je poprawnie stosować ● Jak wstawić wcięcia akapitowe ●
Piórko
Skróty: Jak poprawnie zapisywać dialogi ● Myślnik, półpauza i dywiz (łącznik) – jak je poprawnie stosować ● Jak wstawić wcięcia akapitowe ●

Miła wiadomość
Ech, dwa razy próbowałam dodać komentarz z poprawkami, ale najpierw ubiegł mnie Palmer (w sensie nie mogłam dodać komentarza, bo pojawił się komunikat, że ktoś coś napisał, kiedy tworzyłam odpowiedź...
), potem Cam, więc po prostu je wykasuję...

Przypomina mi to stary dowcip. Dobrze zgaduję, że to on był inspiracją, Marianie?

Przypomina mi to stary dowcip. Dobrze zgaduję, że to on był inspiracją, Marianie?

Miła wiadomość
Marianie, dodaj tag "akcja-drabblemania". 

Miła wiadomość
Palmer pisze:Ha! Dosko!
Dzięki.

Dodano po 1 minucie 26 sekundach:
Camenne pisze:Puenta jest świetna, bardzo sympatyczna, ciepła i na pewno niespodziewana. Klimatyczny drabbelek, poprawił mi humor– Wstawać koty!
przecinek po "wstawać"Biegnąc, zapinali jeszcze mundury, zakładali plecaki a następnie sprawnie stawali w dwuszeregu.
przecinek po "plecaki"
Dziękuję za uwagi. Już poprawiłem błędy.

Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
Palmer pisze:Marianie, dodaj tag "akcja-drabblemania".
To nie jest drabble do drabblemanii. Tam trzeba pisać codziennie, a to jest takie "jednorazowe" drabble.
Pozdrawiam
Miła wiadomość
Briala pisze:Ech, dwa razy próbowałam dodać komentarz z poprawkami, ale najpierw ubiegł mnie Palmer (w sensie nie mogłam dodać komentarza, bo pojawił się komunikat, że ktoś coś napisał, kiedy tworzyłam odpowiedź...), potem Cam, więc po prostu je wykasuję...
Dziękuję za wizytę.
Nie znam tego dowcipu, ale chętnie go poznam.

Miła wiadomość
Palmer pisze:Jak to codziennie?
Coś przeoczyłem?
Nie trzeba codziennie

Po-ta-toes! Boil them, mash them, stick them in a stew. Lovely big golden chips with a nice piece of fried fish.
Piórko

Miła wiadomość
No właśnie! 
Marian "dezę" zasiał.
Dzięki za wyjaśnienie.

Marian "dezę" zasiał.

Dzięki za wyjaśnienie.