21 listopada 2019 r. zmarł śp. ks. prałat prof. dr hab. Jan Kanty Pytel, biblista, tłumacz ksiąg biblijnych, były profesor i dziekan Papieskiego Wydziału Teologicznego w Poznaniu, prefekt i wicerektor Arcybiskupiego Seminarium Duchownego. Miał 91 lat.
Jak informuje na swoich stronach internetowych Archidiecezja Poznańska, uroczystości pogrzebowe odbędą się w Poznaniu i w Budzyniu.
Ksiądz Profesor to mój Nauczyciel, Przyjaciel, Powiernik Recenzent poetyckich tomików, także eseistycznych tekstów dotyczących twórczości Nelly Sachs i Romana Brandstaettera. Również i ja pisałam o Nim w:
przy czym sam śp. Autor nie wahał się pewnych bulwersujących spraw nazywać po imieniu jak w publikacji „Inaczej”, lecz zawsze czynił to z niezmiennym, przesyconym ogromnym, wewnętrznym bólem, taktem.
Był promotorem wielu prac polonistycznych, długoletnim Prezesem Stowarzyszenia im. Romana Brandstaettera w Poznaniu, Członkiem Związku Literatów Polskich.
Wiele przeżyłam śmierci, przede wszystkim we własnej Rodzinie, ale za każdym razem to akurat ja, nie pozostali żałobnicy, musiałam być mocna. Teraz po raz pierwszy czuję się osierocona, bez śladu choćby jednej malutkiej łzy…