Mało kto pewnie pamięta, ale gdy swego czasu Artefakty miały swój portal literacki, publikowałam na nim listy wydawnictw wydających fantastykę, literaturę obyczajową i poezję. Dwie pierwsze odświeżę wkrótce, a na pierwszy rzut postanowiłam zrobić ponowny research po wydawnictwach i czasopismach, które publikują poezję, i nie wydają w trybie vanity press, co jest istotne; wydawnictw vanity press jest mnóstwo i jak ktoś czuje potrzebę wydać w ten sposób, znajdzie je w pół minuty
Poniżej znajdziecie tylko wydawnictwa, które wydają w tak zwanym trybie tradycyjnym, czyli tylko to, co przejdzie ich selekcję, na koszt wydawnictwa, z promocją i dystrybucją. Oczywiście pewnie nie ma tutaj wszystkich możliwych wydawców i czasopism, więc jeżeli znacie - podawajcie poniżej namiar. Mam nadzieję, że komuś się przyda.
Czasopisma
- Gazeta literacka Migotania - kwartalnik literacki, który w papierze można znaleźć na przykład w empiku, a w formie elektronicznej ściągnąć ze strony. Publikują poezję, felietony, fotografię, prozę.
Odra - bardzo szanowany miesięcznik literacki istniejący od lat sześćdziesiątych, publikowali w nim Szymborska, Różewicz, Lem i wiele, wiele innych znanych i cenionych osób.
Kwartalnik literacki Wyspa - publikują poezję, ale też prozę i eseje (do 30 tys. znaków).
Dwumiesięcznik literacki TOPOS - publikują poezję i prozę.
Miesięcznik literacki AKANT - czasopismo w wieloletnią tradycją. Publikują poezję i krótkie formy prozatorskie (do 12 stron znormalizowanego maszynopisu).
Kwartalnik Akcent - czasopismo z wieloletnią tradycją.
Kwartalnik Artystyczny - jedno z najważniejszych czasopism literackich.
Dwumiesięcznik literacki Sofa - obecnie chyba zawieszony, ale warto obserwować, może znów zaczną wydawać.
Wydawnictwa
- Noir sur Blanc
Wydawnictwo a5 - publikuje przede wszystkim poezję, a także eseistykę, prozę i książki z pogranicza sztuk. Do ich autorów należą m.in.: Wisława Szymborska, Julia Hartwig, Hanna Krall, Zbigniew Herbert, Stanisław Barańczak, Adam Zagajewski, Ryszard Krynicki i Marcin Świetlicki.
wydawnictwo Sic! - wydaje literaturę piękną, eseje, publicystykę społeczno-polityczną, literaturę faktu i literaturę naukową.