- Fiat lux - wypowiedział Bóg, obmacując mrok dłońmi.
Nie wiadomo czy zająknął się w tej ciemności, potykając się o czarne nic, ale zamiast światła pojawiła się kobieta. W dodatku cała promieniejąca zadowoleniem z siebie.
- No niby coś się świeci, ale to nie ta kolejność, cholera - mruknął Przedwieczny z wyraźną dezaprobatą.- Trzeba będzie ukryć na razie tę niedoróbkę. Hmm, póki co schowam ją w chaosie, byleby tylko nie nabrała od tego złych nawyków. Wyciągnę ją później niby to z żebra Adamowego, jak już będę stwarzał ludzkość. Może lepiej niech mają to swoje przekonanie, że pierwszym stworzonym był mężczyzna.
Lapsus (drabble)
Regulamin forum
W tym dziale należy publikować wyłącznie miniatury, drabble i krótkie opowiadania.
Przydatne definicje
drabble: krótka forma literacka licząca dokładnie sto słów
miniatura literacka (short story): krótki utwór składający się z mniej niż 7 500 słów
opowiadanie – krótki utwór epicki o prostej akcji, niewielkich rozmiarach, najczęściej jednowątkowej fabule, pisany prozą
Teksty dłuższe (fragmenty powieści, długie opowiadania) należy publikować w dziale "Opowiadania i fragmenty powieści".
Nazwa tematu powinna składać się z tytułu tekstu. W przypadku publikowania fanfiction, należy podać źródło w nawiasie kwadratowym, przykładowo: "[Harry Potter] Tytuł opowiadania".
Każdy tekst należy odpowiednio otagować. Tagi wybieramy z pola pod tytułem tematu.
Przydatne definicje
drabble: krótka forma literacka licząca dokładnie sto słów
miniatura literacka (short story): krótki utwór składający się z mniej niż 7 500 słów
opowiadanie – krótki utwór epicki o prostej akcji, niewielkich rozmiarach, najczęściej jednowątkowej fabule, pisany prozą
Teksty dłuższe (fragmenty powieści, długie opowiadania) należy publikować w dziale "Opowiadania i fragmenty powieści".
Nazwa tematu powinna składać się z tytułu tekstu. W przypadku publikowania fanfiction, należy podać źródło w nawiasie kwadratowym, przykładowo: "[Harry Potter] Tytuł opowiadania".
Każdy tekst należy odpowiednio otagować. Tagi wybieramy z pola pod tytułem tematu.
Lapsus (drabble)
Podobało się, moja tematyka. Ciekawy pomysł i dobre wykonanie.
Tylko nie ma stu słów.
Tylko nie ma stu słów.
Lapsus (drabble)
Nie ma?
A licznik mi wykazywał.
Nie ma sprawy, zaraz ponownie przeliczę i poprawię. Zawsze niedoróbki w tym stwarzaniu.
Dzięki, Gorgi.
Mój licznik w tym momencie pokazał mi, że dziełko posiada 99 słów, a więc dodałem jedno.
Jurek
A licznik mi wykazywał.
Nie ma sprawy, zaraz ponownie przeliczę i poprawię. Zawsze niedoróbki w tym stwarzaniu.
Dzięki, Gorgi.
Mój licznik w tym momencie pokazał mi, że dziełko posiada 99 słów, a więc dodałem jedno.
Jurek
Lapsus (drabble)
Alchemik pisze: póki co schowam ją w chaosie, byleby tylko nie nabrała od tego złych nawyków..
Nabrała? Nie nabrała? That is the question.
Drabble smakowite - ciekawe, że do tej pory skomentowali go tylko panowie.
Jurku, pozdrowienia ślę, głowiąc się nad pytaniem - mam (nawyk) albo nie mam.
We mgle trudno się zorientować.
Lapsus (drabble)
Uważam, że kobieta jest najświetlistszym dziełem Stwórcy. To przez nią stworzył światło i oddzielił je od mroku.
A tu żart.
Jednak, nawet kiedy żartuję, to mam coś na myśli.
Jurek
A tu żart.
Jednak, nawet kiedy żartuję, to mam coś na myśli.
Jurek
Lapsus (drabble)
Bardzo ciekawy pomysł i dobrze zrealizowany.
Tylko siękoza w drugim zdaniu.
Tylko siękoza w drugim zdaniu.
Lapsus (drabble)
Alchemiku, czytając ten tekst, gdzieś w głowie miałem: ja to znam, tylko skąd? Po chwili znalazłem, pod tym samym tytułem wstawiłeś ten tekst pół roku temu: viewtopic.php?f=84&t=5069
Edit: Tematy połączyłem, jeśli ktoś chce go skomentować, to tu.
Edit: Tematy połączyłem, jeśli ktoś chce go skomentować, to tu.
— No to płyńmy dalej, marynarzu, bo?
— Navigare necesse est, vivere non est necesse.
Andrzej Ziemiański – Pomnik Cesarzowej Achai - Tom V
— Navigare necesse est, vivere non est necesse.
Andrzej Ziemiański – Pomnik Cesarzowej Achai - Tom V
Lapsus (drabble)
Świetne drabble. Takie z przymrużeniem oka. Ach, coś w tym jest, myślę, że gdybym była wierząca, to prędzej kupiłabym tę wersję niż tradycyjną, biblijną wizję. 

Jeśli nie wiesz, co masz dalej zrobić, to zrób sobie kawę.
Lapsus (drabble)
Bardzo dobre, pomysłowe drabble. Chętnie poczytałabym takich więcej 
Z drobnych i drobniejszych bzdurek:
przecinek po "nie wiadomo".
spacja po "dezaprobatą".

Z drobnych i drobniejszych bzdurek:
Nie wiadomo czy zająknął się w tej ciemności, potykając się o czarne nic, ale zamiast światła pojawiła się kobieta.
przecinek po "nie wiadomo".
- No niby coś się świeci, ale to nie ta kolejność, cholera - mruknął Przedwieczny z wyraźną dezaprobatą.-
spacja po "dezaprobatą".
Po-ta-toes! Boil them, mash them, stick them in a stew. Lovely big golden chips with a nice piece of fried fish.
Skróty: Jak poprawnie zapisywać dialogi ● Myślnik, półpauza i dywiz (łącznik) – jak je poprawnie stosować ● Jak wstawić wcięcia akapitowe ●
Piórko
Skróty: Jak poprawnie zapisywać dialogi ● Myślnik, półpauza i dywiz (łącznik) – jak je poprawnie stosować ● Jak wstawić wcięcia akapitowe ●

Wróć do „Proza: miniatury i drabble”